Uitvaartkosten

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch zijn er veel consumenten die voor een dergelijke verzekering gekozen hebben! Met een uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de vaak hoge kosten van een uitvaart, in het geval van overlijden.

Wat kost een uitvaart?

Verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken 

Er worden door Nederlandse verzekeraars verschillende typen uitvaartverzekeringen aangeboden. Iedere uitvaartverzekering heeft z’n eigen voor- en nadelen voor een verzekerde. Om een keuze te kunnen maken die naadloos aansluit bij uw persoonlijke behoeftes is het raadzaam om vooraf uit te zoeken welke verschillen er zijn tussen de verzekeringen. U kunt zich hierbij laten adviseren door de verzekeringsspecialisten van de verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Een andere populaire soort uitvaartverzekering is een kapitaalverzekering. Bij dit type uitvaartverzekering krijgen uw nabestaanden een financiële uitbetaling voor de organisatie van uw uitvaart. De uitbetaling kan geïndexeerd zijn, wat betekent dat de hoogte van de vergoeding kan worden aangepast als gevolg van de inflatie op een bepaald moment. meestal ligt deze betaling rond de zevenduizend euro, wat gelijk is aan gemiddelde kosten voor een uitvaart.

Een kapitaalverzekering of naturaverzekering? 

Het kan behoorlijk uitdagend zijn om een keuze te maken tussen een kapitaal- of naturaverzekering wanneer u een uitvaartverzekering aan wilt gaan. In Nederland heeft 80% van de verzekerden een van deze twee soorten uitvaartverzekeringen afgesloten. Het voordeel van een kapitaalverzekering kan zijn dat het voor de achterblijvers een optie is om de uitvaart geheel naar eigen inzicht te organiseren. Dit is bij een naturaverzekering minder makkelijk, omdat de verdeling van de financiële uitbetaling in feite door uw verzekeringsmaatschappij wordt bepaald. Omgekeerd is het voordeel van een naturaverzekering dat een aantal zaken voor een uitvaart door de door uw verzekeringsmaatschappij ingeschakelde partijen geregeld wordt. Zij kunnen zich bezighouden met het verwerken van uw overlijden.

Een combinatieverzekering afsluiten 

Als alternatief voor de kapitaalverzekering en naturaverzekering wordt een combinatieverzekering aangeboden. Dit type uitvaartverzekering heeft in de afgelopen decennia steeds meer aan populariteit ontvangen en vormt, zoals de naam van deze uitvaartverzekering al doet vermoeden, een combinatie van een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Bij een combinatieverzekering krijgt u een aantal diensten aangeboden, in combinatie met een financiële vergoeding.

Alternatief voor een combinatieverzekering 

Een alternatief voor deze combinatieverzekering is een natura sommenverzekering. Dit is een speciaal soort kapitaalverzekering, waarbij eveneens een financiële uitbetaling wordt uitgekeerd aan nabestaanden. In tegenstelling tot de uitbetaling die zij krijgen bij een kapitaalverzekering mag de uitbetaling van een natura sommenverzekering enkel gebruikt worden voor de organisatie van de uitvaart van een overledene.

Wat kost een uitvaart? 

Gemiddeld genomen kost een begrafenis of een crematie zo’n €7000,-. Het is logischerwijs sterk van uw persoonlijke wensen afhankelijk wat de precieze kosten voor een uitvaart zullen zijn. In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een duidelijke prijsstijging te zien in de kosten voor de gehele organisatie van een uitvaart.

Laat je nabestaanden onbekommerd achter

Uitvaartverzekeringen vergelijken staat bij veel mensen niet bovenaan de prioriteitenlijst terwijl het toch heel goed is om te doen. Door een uitvaartverzekering aan te gaan en je laatste wensen vast te leggen zorg je voor een zo onbekommerd mogelijk rouwproces van je nabestaanden. Daarbij gaat het niet alleen om de keuze of je begraven of gecremeerd wilt worden. Tevens de kosten voor de uitvaartkist, rouwkaarten, eventuele bloemstukken, een uitvaartbegeleider, overledenevervoer en een grafsteen zijn hiermee gedekt. Omdat het uitvaartverzekeringen vergelijken geen gebruikelijke opgave is, geven we je hier alvast antwoorden op over het algemeen gestelde vragen.

Welke uitvaartverzekeringsvormen zijn er?

Bij iedere uitvaartverzekeraar kun je over het algemeen sowieso kiezen uit twee verschillende uitvaartverzekeringsvormen. Enerzijds is dit een verzekering in producten en uitvaartdiensten en anderzijds is dit een verzekering in geld. Welke van deze 2 verzekeringsvormen je het slimste past, verschilt per situatie.

Producten- en uitvaartdienstenverzekering

Bij de verzekering voor producten- en uitvaartdiensten wordt geen geld uitgekeerd. Bij een verzekering in geld, laat je de invulling voor een groter deel aan je nabestaanden.

Uitvaartverzekering online regelen

Zo kun je tegenwoordig ook online je uitvaartverzekering regelen. De verzekeraars van de online uitvaartverzekeringsvormen geven aan de kosten hierdoor zo laag een mogelijkheid te kunnen houden. Daarom kom je lopende het online uitvaartverzekeringen vergelijken termen tegen als ‘budget uitvaartverzekering’ en ‘de scherpste uitvaartpremies’. Tevens hiervoor geldt: kies wat het goedkopere bij je past. Maak een afspraak met een uitvaartverzekeraar als je een persoonlijk contact wilt. Kies voor een online uitvaartverzekering wanneer je jouw verzekering in enkele stappen maar effectief wilt vinden.

Scroll to top