Is Een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren Verplicht

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan toch ook interessant zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeringsmaatschappij je het slimste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het goedkoopste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je nodig hebt voordat je begint met is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verplicht, en voorafgaand je er één gaat afsluiten.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verplicht is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan mensen of zaken. Als dat het geval is, zijn ook de schades achteraf gedekt.

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je zoon kan per abuis een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je papegaai de bril van een oude man voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor dit type gebreken. Een WA verzekering vergoedt de kosten als jij of je vriendin per abuis de aanstichter is van gebreken aan derden. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je zoon als privé-persoon maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren biedt dekking voor gebreken waar jij of je vriendin verantwoordelijk voor is. Je bent gedekt voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. Hiernaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met voorbedachte rade mag zijn aangebracht. Dat jij aansprakelijk bent voor de gebreken, houdt in niet altijd dat jij de schade zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent soms ook aansprakelijk voor schade aangebracht door je huisdier. Hiernaast ben jij verantwoordelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan jouw woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurman valt. Dan ben je aansprakelijk voor de gebreken die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke gebreken. Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel een WA verzekering genoemd. Als u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier een gebreken veroorzaakt bij iemand anders, dan bent u aansprakelijk voor deze gebreken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet u de schade die hieruit volgt zelf dragen. Als u een aansprakelijkheidsverzekering heeft dan bent u hiervoor gedekt en zal uw verzekering de onkosten om de gebreken te dekken betalen. Het is niet verplicht om een WA verzekering te hebben, maar het kan wel verstandig zijn. Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat u de gebreken zelf veroorzaakt heeft. Een gesprongen waterleiding bij de buren, die bij u vandaan komt. Of een dakpan die van uw dak valt op de auto van de buurman. Het kan verkeren. Ook hiervoor verzekert u zich met de aansprakelijkheidsverzekering. {

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te beschermen tegen gebreken waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dit zijn schades die je toebrengt aan anderen of de goederen van personen. Denk aan de laptop van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je buurman die valt over een losliggend touw in jouw kamer en zijn been breekt. De aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt bijna alle gebreken die jij hebt veroorzaakt, tevens die van onder andere je logés. Met een WA verzekering binnen het de meeste pakketten ben je beschermt tot een schade van 1.250.000 euro.

Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren bedisplay je naast je eigen portemonnee, maar ook die van degene die je per abuis gebreken berokkent. Wij assisteren bij het maken van een keus voor de WA verzekering voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan andere mensen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

  • De AVP wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren uitbetaald letsel gebreken en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte schade wordt niet uitbetaald
  • Financiële gebreken die niet voortvloeit uit een schade aan zaken of letselgebreken wordt niet vergoed

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade die jij aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in de basis bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekerde gebreken toebrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot rond €1.250.000 gedekt per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeraar.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

In Holland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Vooral met enthousiaste huisdieren zit een tegenslag in een klein hoekje. De onkosten voor het terug betalen van de veroorzaakte gebreken kan dan enorm hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je betaalt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met gezinsdekking (circa €50 per twaalf maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en sowieso geen reden om een verzekering niet aan te gaan. Ook ben je als je geen WA verzekering hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Wat dekt je aansprakelijkheidsverzekering?

De WA verzekering binnen het instap pakketten heeft een ruime dekking. Op welk moment je voor een gebreken aansprakelijk bent kun je beroep doen op je WA verzekering. Maar de dekking geldt niet alleen voor jou maar tevens voor je kinderen, inwonende ouders, loges, maar ook voor je huisdieren.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeraar. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in tevens een hogere kosten die je maandelijks moet betalen. Je kunt tevens de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering vereist is heb je hier wel mogelijkheid vrijheid in.

Vergelijk immer de maandprijs bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Er zijn dus wel een groot aantal factoren die belangrijk zullen zijn op de hoogte van de premie en kan de premie daarom tevens anders uitvallen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen. Een vergelijking loont behalve op het gebied van de premies ook nog op het gebied van de dekking. Een lage premie met een dekkingsbedrag per geval dat aan de lage kant ligt, zal wel vervelende consequenties met zich meebrengen op welk moment er schadeclaims worden ingediend. Ook het eigen risico van dit type verzekering is geen factor die je niet over het hoofd moet zien bij het vergelijken. Per geval kan dat aardig oplopen en bekijk je dus immer de optie om het eigen risico af te aankopen. Dat betekent gewoonlijk een hoger premiebedrag, maar ben je er tevens verzekerd van dat er in geen situatie bijkomende kosten zullen zijn in situatie van een schade.

Bekijk bij dezelfde verzekeringsmaatschappij tevens de keus om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dat komt zeker van te pas in gevallen waarbij er claims ingediend zullen worden en is een combinatie van beide verzekeringen (rechts- en bedrijfsaansprakelijkheid) de meest algemene methode om in alle gevallen op steun te mogen rekenen.

Efficiënt overstappen aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de annuleren dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verplicht afsluiten.

Scroll naar boven