Is Een Aansprakelijkheidsverzekering Verplicht

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan uiteindelijk verstandig zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de gebreken die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeraar je het beste kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het goedkoopste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je benodigd alvorens je begint met is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht, en voorafgaand je er 1 gaat afsluiten.

Wat is een WA verzekering?

Reden voor de verzekering om uit te betalen bij is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is dat jij aansprakelijk bent voor de te vergoeden schade aan personen of goederen. Als dat het geval is, zijn tevens de de daaruit voortvloeiende gebreken gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je vriendin kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je huisdier de bril van een opa voor voedsel aangezien. De schade kan flink oplopen als je niet verzekerd bent voor dit type gebreken. Een WA verzekering vergoedt de kosten als jij of je familie per abuis de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je partner als privé-persoon maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een AVP biedt dekking voor schade waar jij of je zoon aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ook ben je verzekerd voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn aangebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, houdt in niet dat jij de gebreken zelf veroorzaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens aansprakelijk voor schade aangebracht door je kat. ook ben jij verantwoordelijk voor schade die is voorzaakt door een gebrek aan je woning. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw woning op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de gebreken die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken gedurende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht in Nederland, maar wel aan te raden. Als jij of jouw kind iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je over het algemeen aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat betekent dat de verzekerde opdraait voor de materiële gebreken, maar tevens voor letselschade. Zeker die letselgebreken kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je gedekt bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

U kunt bij de verzekeraar kiezen voor welk bedrag u de verzekering wilt afsluiten. Dit ligt vrijwel altijd tussen de €500.000 en €2.500.000 per claim. U kunt dit terug vinden in uw voorwaarden. Als u gebruik moet maken van uw verzekering en u komt er niet uit met de tegenpartij. Dan kunt u een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering. Heeft u deze niet? Dan kunt u hier een rechtsbijstandverzekering vergelijken.

Wanneer je iets doet dat schade veroorzaakt, ben je er volgens de wet aansprakelijk voor. Dat houdt in dat je de kosten van de schade moet betalen. Artikelen kunnen zijn beschadigd, maar je kunt tevens iemand ongewild verwonden. Heb je kleine kinderen? Dan is de ouder verantwoordelijk voor de gebreken die zij veroorzaken. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je de gebreken uit eigen zak betalen. Een kleine schade is meestal niet het probleem. Maar stel dat iemand door iets wat jij zonder opzet hebt gedaan ziek wordt of gehandicapt raakt? Dan loopt de gebreken al in enkele stappen op.

U bent gedekt tegen schade aan anderen

  • De WA verzekering wordt tevens wel WA verzekering genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering betaald letsel gebreken en zaakschade
  • gebreken die met opzet is veroorzaakt wordt niet betaald
  • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is een verzekering die gebreken die jij als verzekerde aan een ander persoon of zijn goederen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeringsmaatschappij dezelfde. Als u als consument schade aanbrengt aan (spullen van) anderen dan wordt dit tot ruwweg €1.250.000 vergoed per schadegeval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een AVP verplicht?

In Holland is het aan gaan van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Met name met kinderen zit een ongeval in een klein hoekje. De kosten voor het terug betalen van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

WA verzekering: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je afdraagt voor een aansprakelijkheidsverzekering particulieren met dekking voor het gehele gezin (ongeveer €50 per twaalf maanden voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe laag en absoluut geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. daarnaast ben je als je géén aansprakelijkheidsverzekering particulieren hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan eigendommen van een ander, veel duurder uit. En desalniettemin is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Premie gebaseerd op gezinssamenstelling

De maandelijkse premie die u moet betalen voor de aansprakelijkheidsverzekering particulieren hangt af van de samenstelling van uw huishouding. In de basis zijn er 2 typen polissen te onderscheiden: de bescherming voor alléénstaand en de dekking in gezinsverband. Onder de dekking gezinsverband wordt een uitgebreidere groep meeverzekerd, hier behoren tevens kinderen tot 27 kalenderjaar bij.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij enkele verzekeringsmaatschappijen kun je tussen twee bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere maandprijs die je maandelijks moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel keuze vrijheid in.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Een ieder doet wel eens iets ondoordachts of kan een tegenslag veroorzaken. Als anderen hierdoor gebreken ervaren, kun je hiervoor aansprakelijk zijn en deze schade moeten vergoeden. De aansprakelijkheidsverzekering van HEMA dekt tegen de financiële effecten hiervan.

Deze particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) of inboedelverzekering sluit je op vrijwillige basis af. Een WA verzekering is nochtans vereist als je in ons land auto wilt rijden. Op deze website vind je vergelijkingstools waar je voor niks gebruik van kunt maken.

Voor je een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken kunt hebben wij enkele gegevens van je nodig – gezinssamenstelling, geboortedatum verzekeringnemer, het te verzekeren bedrag en de hoogte van het eigen risico. Als je deze gegevens hebt ingevuld komt er een lijst met verzekeraars uit de vergelijker rollen die voor jou van toepassing kunnen zijn. Door het vinden van een aansprakelijkheidsverzekering verzeker je jezelf tegen schade of letsel die je bij iemand anders veroorzaakt. De maandprijs van aansprakelijkheidsverzekeringen is naar verhouding laag. Veel voorkomende gebreken .

Een aansprakelijkheidsverzekering betaalt schade die je onbedoeld hebt veroorzaakt bij een ander en waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Onder meer: je laat een glas wijn over het tapijt van de buren vallen. Of je zoontje fietst per tegenslag een voetganger omver. De aansprakelijkheidsverzekering betaalt de ontstane gebreken aan anderen.

Een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken en gauw afsluiten met korting doe je op onze website. Een aansprakelijkheidsverzekering tevens wel avp genoemd wordt meestal afgesloten om de aansprakelijkheid voor particulieren af te dekken. Je kan onder meer risico-verantwoordelijk zijn voor je hond, woning, familie en uiteraard jezelf. Met een avp dek je de financiële effecten af waarvoor je aansprakelijk gesteld kan worden. De kosten van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is erg laag. Tevens kan er gekozen worden voor een eigen risico. Een avp wordt over het algemeen afgesloten in combinatie met een inboedelverzekering of in een pakketverzekering

Je bent bij vrienden op bezoek en je stoot per tegenslag een dure vaas om. De vaas valt in 1.000 stukken op de grond en is niet meer te repareren! Gelukkig weet je dat je een goede aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten en vertel jij je vrienden dat ze jou aansprakelijk kunnen stellen voor de geleden materiële gebreken van de vaas.

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, kortweg AVP, beschermt je tegen het financiële perikel van aansprakelijkheid. Het beschermt je niet alleen tegen materiële gebreken, zoals de vaas in de eerder genoemde voorbeeld, maar ook tegen schade aan personen (tevens wel letselschade) en schade aan zaken.

Het plezierige aan een aansprakelijkheidsverzekering is dat een gebreken niet per se door jou veroorzaakt hoeft te zijn. Beeld je onder meer de situatie in dat er een waterleiding in je huis springt en dat de vrijgekomen water gebreken bij je buurman veroorzaakt. Deze gebreken heb je niet subiet veroorzaakt maar de aansprakelijkheidsverzekering betaalt gebreken op de grond van de wet.

Wanneer u diverse verzekeringen en verzekeringsmaatschappijen met elkaar vergelijkt, zal het u mogelijkerwijs opvallen dat diverse verzekeringsproducten en verzekeringsmaatschappijen veel overeenkomsten vertonen. De oorzaak voor dit fenomeen ligt voornamelijk in het gegeven dat veel verzekeringsmaatschappijen van aansprakelijkheidsverzekeringen de feitelijke uitvoering van de hulp uitbesteden aan grote gespecialiseerde organisaties. Heeft een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken dan wel zin? Zeker! Want naast de overeenkomsten bestaan er ook grote verschillen die met name te vinden zijn in de gedekt pakketten en modules, evenals in de hoogte van de premies. Daarnaast is het tevens goed, wanneer u al een aansprakelijkheidsverzekering heeft, uw huidige verzekering te vergelijken met andere verzekeraars.

Ook helpen wij jou graag met het vinden van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (een WA verzekering). Dit doen we aan de hand van een vergelijker. Je vult hier jouw gegevens in – kenteken, geboortedatum, postcode, gebrekenvrije jaren, leeftijd behalen rijbewijs, dekking, eigen risico en aantal kilometers per kalenderjaar – en op basis van deze gegevens komt er een lijst uitrollen met de aanbieders die het goedkopere bij je situatie passen. Een WA verzekering vinden is nog nooit zo simpel geweest.

Wij doen ons best om de lijst van aanbieders up-to-date te houden. Dagelijks zijn onze medewerkers op zoek naar de slimste aansprakelijkheidsverzekeringen en WA verzekeringen. De kans is dan tevens groot dat je via onze website een verzekering gaat vinden die bij je past. Als je rechtsbijstandsverzekeringen wilt vergelijken klik hier.

Veel consumenten in Nederland hebben behoefte aan controle over hun eigen leven en het zelf in de hand hebben van zekere zaken. Zonder teveel te generaliseren, kunnen we stellen dat we een ‘goed georganiseerd’ volk zijn. Helaas hebben we desondanks niet overal invloed op. ‘Een tegenslag zit in een nihil hoekje’ is daarom een veelgehoord Nederlands gezegde. ‘En van het concert des levens krijgt niemand een programma’, zo luidt een bekende tegeltjeswijsheid over dit onderwerp. Een groot deel van de Nederlanders beseft dan ook dat het van invloed is om goed gedekt te zijn, voor die keren dat er iets gebeurt waar je zelf niet de afloop van kan bepalen. Het is van betekenis om bij alle type verzekeringen goed alle polisvoorwaarden te lezen.

Simpel overstappen AVP

Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekering, maar dat is gemakkelijk geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzeggen dan voor je in orde. Hierna kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht vinden.

Scroll naar boven