Inboedelverzekering

Hoewel vrijwel iedere consument een inboedelverzekering heeft is het niet verplicht om dit type verzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering bent u verzekerd voor de hoge kosten voor het herstellen van schade aan uw inboedel. Er worden door verzekeraars verschillende soorten verzekeringen aangeboden, wat het niet altijd even duidelijk maakt om een geschikte verzekering te vinden.

Inboedelverzekeringen vergelijken

Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het vergelijken van inboedelverzekeringen bij verschillende verzekeraars heel makkelijk is. Meestal kunt u de verzekering direct online afsluiten. Na het aanvragen van een verzekering heeft u nog veertien dagen wettelijke bedenktijd om eventueel voor een andere verzekering te kiezen.

Dekking van een inboedelverzekering 

Er verstaan twee verschillende soorten dekkingen voor inboedelverzekeringen. Bijvoorbeeld de basisverzekering of de allriskverzekering. Of kiezen voor een inboedelverzekering met een extra uitgebreide dekking. Met een allrisk verzekering bent u veel beter verzekerd dan met een allriskverzekering. Een verzekering met extra uitgebreide dekking beschermt u bijvoorbeeld ook tegen brand- en schroeischade, blikseminslag, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal. Het is soms lastig om te bepalen wat er onder een inboedelverzekering of opstalverzekering valt.

Inboedelverzekering vergelijken en afsluiten 

Met onze vergelijkingstool is het heel simpel om een andere verzekering te vinden. U geeft aan wat de waarde van uw inboedel is, in welke gemeente u woont en voor welke dagwaarde u verzekerd wilt zijn. Op basis van deze gegevens kan de vergelijkingstool vervolgens voor u berekenen welke inboedelverzekering het beste bij uw behoeften aansluit. Het is aan te raden om zelf altijd de dekking van de beste drie verzekeringen door te nemen. U bent er dan van verzekerd dat u op de juiste wijze beschermd wordt tegen hoge onkosten bij schade aan uw inboedel.

Een inboedelverzekering bij samenwonen 

Op het moment dat op het punt staat om te gaan samenwonen met uw vriend of vriendin heeft u misschien allebei al een verzekering afgesloten voor uw huidige woning. In dit geval kunt u één van de inboedelverzekeringen opzeggen en de andere verzekering behouden. Over het algemeen betekent dit dat de verzekering die nog het kortste loopt kan worden geannuleerd. Bij het annuleren van een inboedelverzekering dient u de verzekeringspapieren van de tweede inboedelverzekering mee te sturen in dit geval. Op de website van uw verzekeringsmaatschappij vindt u de precieze polisvoorwaarden voor het annuleren van een tweede inboedelverzekering als u gaat samenwonen.

Inboedelverzekering wijzigen bij een verhuizing 

Ook in het geval van een verhuizing is het belangrijk om goed te letten op de voorwaarden van de polis die gelden bij uw verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat u ruim van tevoren aangeeft dat u gaat verhuizen, zodat uw inboedel ook in uw nieuwe huis goed verzekerd is als u de inventaris over 2 woningen heeft verspreid. U moet er ook niet aan denken dat de schade die u in uw nieuwe huis aan uw inventaris aanricht niet gedekt wordt. Zeker wanneer u een verhuisbedrijf inhuurt zijn dit soort zaken essentieel. Op de website van uw verzekeraar kunt u vaak meer info vinden over het overschrijven van een verzekering bij een verhuizing.

Kiest u ervoor om de huidige inboedelverzekering te annuleren en een nieuwe inboedelverzekering af te sluiten voor uw andere woning? Dit kan dagelijks als u de verzekering op zijn minst een jaar geleden afgesloten heeft. In het geval van het opzeggen van een inboedelverzekering geldt een opzegtermijn van één maand.

Opstalverzekering naast inboedelverzekering 

Het wordt geadviseerd om naast uw inboedelverzekering ook een opstalverzekering aan te gaan. Zoals eerder beschreven werd in dit artikel, zijn de eigendommen in uw huis die niet zonder schade aan te richten, losgehaald kunnen worden niet verzekerd via de inboedelverzekering. Om te voorkomen dat u de kosten voor het herstel van schade aan deze elementen zelf moet betalen kan een opstalverzekering de uitkomst bieden.

Het komt echter voor dat een bank u verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als u ervoor kiest om een hypotheek bij de bank af te nemen. De huis wordt door een hyptoheek immers bezit van de bank, waardoor het voor de bank van groot belang is dat uw woning op de juiste wijze verzekerd is. Ook voor uzelf is het een fijn idee dat de kosten voor de schade aan uw woning uitbetaald worden door uw verzekeringsmaatschappij. Dit is de reden dat vrijwel iedere Nederlander een opstalverzekering heeft afgesloten voor zijn of haar woning.

Scroll to top