Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan per slot van rekening goed zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je verzekerd zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeringsmaatschappij je het betere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het goedkoopste is? In dit artikel vindt je alle informatie die je benodigd alvorens je begint met aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, en voorafgaand je er 1 gaat vinden.

Wat is een WA verzekering?

Uitgangspunt voor de verzekering om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dat de verzekeringnemer aansprakelijk bent voor de te verhalen gebreken aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de schades achteraf gedekt.

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je dochter kan per abuis een bal door het raam schoppen gedurende het volleyballen, of voor je het weet heeft je kat de bril van een vader voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een WA verzekering dekt de kosten van de gebreken als jij of je partner per ongeluk de veroorzaker is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de schade die jij of je kind als particulier maken. Eventuele schade lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt bescherming voor gebreken waar jij of jouw zoon verantwoordelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële letselschade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke schade betreffen. ernaast ben je gedekt voor gebreken aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de gebreken niet met voorbedachte rade mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de gebreken, betekent niet dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent bijvoorbeeld ook aansprakelijk voor gebreken aangebracht door je hond. ernaast ben jij aansprakelijk voor schade die ontstaat door een mankement aan je woning. Een voorbeeld is wanneer een dakpan van jouw woning op het hoofd van de postbode valt. Dan ben je verantwoordelijk voor de schade die dit heeft opgeleverd.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een tegenslag zit in een nihil hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen gedurende het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De onkosten kunnen flink oplopen als je niet verzekerd bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de onkosten als jij of je familie per ongeluk de veroorzaker zijn van schade aan derden. Dit geldt alleen voor de schade die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren is niet verplicht in ons land, maar wel aan te raden. Als jij of je familie iets doet waardoor schade wordt veroorzaakt, kun je namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Dat betekent dat de verzekeringnemer opdraait voor de gebreken aan spullen, maar tevens voor schade aan de gezondheid van mensen. Zeker die letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Dan is het fijn als je verzekerd bent.{

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering particulieren?

Een aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te beschermen voor schades waar je wettelijk aansprakelijk voor wordt gehouden. Dit zijn gebreken die je toebrengt aan personen of de spullen van andere mensen. Denk aan de boormachine van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je broer die struikelt over een losliggend snoer in je woning en zijn been breekt. Een AVP vergoedt bijna alle gebreken die jij hebt veroorzaakt, ook die van onder andere je kinderen. Met de AVP binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een bedrag van 1 miljoen euro.

Met de WA verzekering bedisplay je naast je eigen portemonnee, maar tevens die van de persoon die je per abuis gebreken berokkent. Wij begeleiden bij het maken van een keus voor de WA verzekering voor jou.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan anderen waarvoor u verantwoordelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

  • De aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel aansprakelijkheidsverzekering genoemd
  • De aansprakelijkheidsverzekering particulieren betaald letsel gebreken en zaakschade
  • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet vergoed
  • Zuivere vermogensschade is ook uitgesloten

Een AVP is een verzekering die schade die jouw kind(eren) aan een ander persoon of zijn bezittingen aanbrengt. De verzekeringspolis is in de basis bij iedere verzekeraar hetzelfde. Als u als consument schade toebrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot circa €1.250.000 vergoed per gebeurtenis. Dit bedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Met name met huisdieren zit een tegenslag in een niet groot hoekje. De onkosten voor het vergoeden van de veroorzaakte gebreken kan dan erg hoog uitvallen.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor auto’s, hoort de aansprakelijkheidsverzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een WA verzekering hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De premie die je betaalt voor een WA verzekering met dekking voor het gehele gezin (bij benadering €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en absoluut geen reden om zo’n verzekering niet af te sluiten. ernaast ben je als je géén AVP hebt en wel aansprakelijk bent voor schade aan een ander, veel meer kwijt. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen WA verzekering hebt, of voor een te laag verzekerd bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan gebreken ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij niet alle heb je geen optie. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag betekent ook een hogere maandprijs die je elke maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering geboden is heb je hier wel optie vrijheid in.

Aansprakelijkheidsverzekering met kinderen

Als je kinderen hebt, is het goed om te kijken naar een aansprakelijkheidsverzekering met sport- en spelmodule. Die betaalt schade gedurende bijvoorbeeld sportwedstrijden. Lang niet elke verzekeraar biedt die optie aan. Als spelende vriendjes of au pairs bij jou thuis iets vernielen, kun je geen beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering, maar soms wel op de AVP van de ouders van het vriendje. Maakt je eigen kind iets kapot bij een ander thuis, dan kun je dat laten vergoeden via je eigen aansprakelijkheidsverzekering, mits je een oppasmodule hebt afgesloten.

Spullen lenen van een ander of bij iemand assisteren klussen leidt soms tevens tot gebreken. Die is vergoedt via respectievelijk de opzichtclausule en de vriendendienstclausule.

Let wel op of kinderen automatisch zijn gedekt of dat je ze apart moet aanmelden als er een baby geboren wordt. Dat verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Simpel overstappen AVP

Het klinkt moeilijk om je oude aansprakelijkheidsverzekering te beëindigen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is snel geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeringsmaatschappij. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Vervolgens kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vinden.

Scroll naar boven