Aansprakelijkheidsverzekering Consumentenbond

Ook al is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht, het kan op de keper beschouwd interessant zijn om deze naast de WA verzekering af te sluiten. Wil je gedekt zijn voor de schade die je veroorzaakt bij derden, maar weet je niet exact voor welke verzekeringsmaatschappij je het betere kunt kiezen? Of twijfel je welke verzekering voor jou het meest goedkope is? In dit artikel vindt je alle kennis die je nodig hebt voorafgaand je begint met aansprakelijkheidsverzekering consumentenbond, en voorafgaand je er 1 gaat aan gaan.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Reden voor de verzekeringsmaatschappij om uit te betalen bij aansprakelijkheidsverzekering consumentenbond is dat jij verantwoordelijk bent voor de te verhalen schade aan personen of zaken. Als dat het geval is, zijn tevens de gevolgschades gedekt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kind kan per ongeluk een bal door het raam schoppen tijdens het tennissen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oom voor voedsel aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet goed gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren dekt de schade als jij of je gezinslid per abuis de aanstichter is van gebreken aan anderen. Dit geldt uitsluitend voor de gebreken die jij of je familie als privé-persoon maken. Eventuele gebreken lopende het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

WA verzekering (AVP)

Een WA verzekering biedt dekking voor schade waar jij of je partner aansprakelijk voor is. Je bent verzekerd voor immateriële schade veroorzaakt bij anderen. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijke gebreken betreffen. ook ben je gedekt voor schade aan materiële zaken. Een voorwaarde is dat de schade niet met opzet mag zijn toegebracht. Dat jij verantwoordelijk bent voor de schade, betekent niet altijd dat jij de gebreken zelf gemaakt hoeft te hebben. Jij bent meestal tevens aansprakelijk voor gebreken aangebracht door je kat. Hiernaast ben jij aansprakelijk voor gebreken die is ontstaan door een mankement aan jouw huis. Een voorbeeld is op welk moment een dakpan van jouw huis op het hoofd van de buurvrouw valt. Dan ben je aansprakelijk voor de schade die dit met zich meebrengt.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een ongeluk zit in een niet groot hoekje. Je kind kan per tegenslag een bal door het raam schoppen tijdens het voetballen, of voor je het weet heeft je hond de bril van een oude man als kluif aangezien. De kosten kunnen flink oplopen als je niet gedekt bent voor zulke schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de onkosten als jij of je familie per ongeval de veroorzaker zijn van gebreken aan derden. Dit geldt alleen voor de gebreken die jij of je familie als particulier maken. Eventuele gebreken tijdens het werk loopt via de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die je werkgever af kan sluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt tevens wel eens een AVP-verzekering genoemd.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) zoals een aansprakelijkheidsverzekering voluit heet, is niet wettelijk verplicht. Uiteindelijk is het in principe voor vrijwel iedereen een min of meer onmisbare verzekering, net als een opstalverzekering voor huizenbezitters.{

Waarom een AVP?

De aansprakelijkheidsverzekering ga je aan om je te verzekeren voor gebreken waar je volgens de wet verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dit zijn schades die je toebrengt aan personen of de goederen van personen. Denk aan de computer van je broer die je uit je handen laat vallen. Of je broer die struikelt over een laaghangend snoer in je huis en zijn arm breekt. Een aansprakelijkheidsverzekering particulieren vergoedt bijna alle gebreken die jij hebt veroorzaakt, tevens die van onder meer je huisdieren. Met de AVP binnen het de meeste pakketten ben je verzekerd tot een schade van ruim een miljoen euro.

Met een WA verzekering bescherm je naast je eigen portemonnee, maar ook die van degene die je onverhoopt gebreken toebrengt. Wij assisteren bij het kiezen van de beste aansprakelijkheidsverzekering particulieren voor jouw gezin.

Uw aansprakelijkheidsverzekering verzekerd u tegen gebreken aan andere personen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld.

U bent verzekerd tegen schade aan anderen

 • De WA verzekering wordt tevens wel aansprakelijkheidsverzekering particulieren genoemd
 • Een AVP betaald letsel gebreken en zaakschade
 • Met opzet veroorzaakte gebreken wordt niet vergoed
 • Alleen financiële schade uit zaken of letsel worden vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering particulieren

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die gebreken die jij aan iemand anders of zijn goederen aanbrengt. De verzekering is in beginsel bij iedere verzekeraar dezelfde. Als u als verzekeringnemer schade aanbrengt aan (spullen van) andere personen dan wordt dit tot ongeveer €1.250.000 vergoed per geval. Dit bedrag verschilt per verzekering.

Is een AVP verplicht?

In dit land is het vinden van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren niet verplicht. Maar het is wel handig om dit te doen. Ook met kinderen zit een ongeval in een niet groot hoekje. De kosten voor het betalen van de schade kan dan enorm hoog uitvallen.

AVP: niet verplicht, wel doen!

In tegenstelling tot de standaard zorgverzekering en de WA-verzekering voor autobezitters, hoort de WA verzekering niet tot de wettelijk verplichte verzekeringen. Een AVP hoort volgens de Consumentenbond echter wel in ieders basispakket van financiële diensten.

De maandpremie die je afdraagt voor een AVP met bescherming voor het gehele gezin (bij benadering €50 per kalenderjaar voor een verzekerd bedrag van €1,25 miljoen of meer) is in principe niet hoog en zeker geen reden om een verzekering niet af te sluiten. Ook ben je als je geen WA verzekering hebt en wel verantwoordelijk bent voor gebreken aan een ander, veel duurder uit. En bovendien is tevens het slachtoffer er de dupe van als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, of voor een te laag gedekt bedrag hebt gekozen.

Voor welk bedrag aan schade ben ik verzekerd?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het dekkingsbedrag varieert van € 1.000.000 tot € 2.500.000. Bij meerdere verzekeraars kun je tussen 2 bedragen kiezen, maar bij sommige heb je geen mogelijkheid. Let hier dus goed op. Een hoger dekkingsbedrag houdt in ook een hogere maandprijs die je per maand moet betalen. Je kunt ook de bedragen van een WA verzekering vergelijken. Ondanks dat deze verzekering voorgeschreven is heb je hier wel optie vrijheid in.

Voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij

Twijfel je tussen verzekeraars, dan kun je het af laten hangen van de polisvoorwaarden die het goedkopere bij uw wensen passen. Je kan bijvoorbeeld naar de volgende eigenschappen kijken:

 1. Heeft de verzekeraar eigen risico?
 2. Wat is de opzegtermijn van de AVP-verzekering?
 3. Moet je eenmalige poliskosten betalen?
 4. Op welke manieren kun je jouw schade melden?
 5. Biedt de verzekeringsmaatschappij tevens een pakket aan waar ook de opstalverzekering en inboedelverzekering onder valt?

  In enkele stappen overstappen WA verzekering

  Het klinkt ingewikkeld om je oude aansprakelijkheidsverzekering particulieren te laten stoppen en over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij, maar dat is met enkele klikken geregeld. Je kunt hiervoor contact opnemen met je huidige verzekeraar. Zij maken de opzegging dan voor je in orde. Dan kun je een aansprakelijkheidsverzekering via onze vergelijkingstool voor aansprakelijkheidsverzekering consumentenbond afsluiten.

Scroll naar boven